5 redenen waarom yoga goed voor je is

Yoga is een oude praktijk die al duizenden jaren wordt gebruikt voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het combineert fysieke houdingen met ademhalingswerk om flexibiliteit, houding en kracht te verbeteren en de geest te helpen kalmeren. Kortom, yoga is een wetenschap, een bewegende meditatie die wereldwijd wordt beoefend om te helpen een vrediger, gelukkiger leven te leiden.

Voordelen van yoga

Verhoogde flexibiliteit

Een van de meest voor de hand liggende voordelen.

Regelmatige beoefening laat facia los. (Een dikke laag of band van bindweefsel rondom de spieren; die na verloop van tijd verhardt en verstijving van het lichaam veroorzaakt als hij niet wordt losgelaten)

Dus als je yoga beoefent, zul je merken dat je lichaam lichter aanvoelt en met meer gemak kan bewegen.

Je zult ook merken dat je minder pijn hebt.

Bijvoorbeeld, gespannen heupen kunnen het kniegewricht overbelasten als gevolg van een onjuiste uitlijning van het dijbeen en de scheenbenen. Strakke hamstrings kunnen leiden tot een afplatting van de lendenwervelkolom, wat rugpijn kan veroorzaken.

Bouwt spierkracht op

Yoga is meer dan alleen maar rekken en strekken. Uitdagende houdingen zoals balansoefeningen, lichaamsgewichtoefeningen en inversies verbeteren de spierkracht van het hele lichaam. Deze houdingen dwingen het lichaam om de spieren aan te spannen en te buigen. Regelmatige beoefening verbetert de kracht van de armen, benen, rug en core.

Verbetert de houding

Een slechte houding kan pijn veroorzaken in het hele lichaam. Yoga traint het lichaam opnieuw om correct te zitten en te staan.

De meeste houdingen vereisen dat de kern wordt aangespannen en de schouders naar achteren worden getrokken. Na verloop van tijd wordt de houding op natuurlijke wijze verbeterd, zonder dat je er al te veel bij hoeft na te denken.

Je houdt de wervelkolom gezond en de tussenwervelschijven soepel met alle voorwaartse buigingen, achteroverbuigingen en draaiingen die je doet.

Ontspant het systeem en kalmeert de geest

Over het algemeen helpt yoga ons om negatieve emoties die lijden veroorzaken, zoals stress, woede, angst en verdriet, los te laten en moedigt het ons aan om meer in het huidige moment te leven.

Je wordt aangemoedigd om te ontspannen en je ademhaling te vertragen, waardoor de balans verschuift van het sympathische zenuwstelsel (of de vecht-of-vlucht reactie) naar het parasympathische zenuwstelsel.

Je zult merken dat je ademhaling, hartslag en bloeddruk dalen, waardoor de ontspanningsreactie op gang komt.

Verbetert focus en concentratie

Het beoefenen van yoga en meditatie verbetert op natuurlijke wijze de focus en concentratie door de geest te bevrijden van afleidende gedachten en je aan te moedigen je te concentreren op een enkel punt van aandacht (dristi blik).

Snelheid en nauwkeurigheid van mentale verwerking en geheugen worden ook verbeterd.

Waarom oefenen?

Yoga kan helpen met veel dingen, waaronder alle punten die hierboven zijn genoemd.

Uit persoonlijke ervaring zou ik zeggen dat yoga echt een genezer is. Er is niets zo goed als het gevoel dat je krijgt na het beoefenen van yoga. Misschien ga je met een bepaald gevoel de les in, maar de kans is groot dat je er lichter en energieker uitkomt.